Δημοσχάκης Αναστάσιος

03-03-2008: Ομιλία του απερχόμενου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής

Κυρίες και Κύριοι

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά για μένα ημέρα. Γιατί ολοκληρώνεται ο κύκλος σε ένα Σώμα που αγάπησα και βίωσα την ανταπόδοση αυτής της αγάπης κατά τον πλέον απλόχερο τρόπο. Και αυτό γιατί εγώ ο ταπεινός, προερχόμενος από το ακριτικό Ισαάκειο Διδυμοτείχου Ν. Έβρου και με τη βοήθεια του Θεού έτυχα της ύψιστης τιμής, αυτής του Αρχηγού από τη Β. Ελλάδα από σύστασής του Ελληνικού Κράτους.

Η 34χρονη πορεία μου είχε πάντα μία σταθερή πυξίδα και ένα σαφή προσανατολισμό. Την πίστη στον όρκο. Την αφοσίωση στο καθήκον. Την αστείρευτη διάθεση για προσφορά. προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο. Την αγάπη και αλληλεγγύη στον άνθρωπο. Τη συνέπεια , την αξιοπρέπεια και την ειλικρίνεια σε κάθε έκφραση.

Με αυτή την πυξίδα πορεύτηκα και ως Αρχηγός του Σώματος με σεβασμό στη μακρά ιστορία του, με επίγνωση της βαριάς κληρονομιάς.

Σήμερα, στη δύση της καριέρας, φεύγω από το Σώμα με τρόπο πανηγυρικό, σε γιορτινή ατμόσφαιρα, ανάμεσα σε θεσμικούς παράγοντες της χώρας, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.
Δοξασμένος, τιμημένος και περήφανος, με πλήθος ανάμικτων συναισθημάτων, να πλημμυρίζουν την καρδιά και την ψυχή μου.

Η Ελληνική Αστυνομία σ΄ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ασταθές και ευμετάβολο, με αλλαγές στα ποιοτικά στοιχεία της εγκληματικότητας, με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, με ανοικτά ζητήματα ως προς το λειτουργικό κα οργανωτικό εκσυγχρονισμό της, με πολλά εκκρεμή θεσμικά , οικονομικά και μισθολογικά αιτήματα προς επίλυση, με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και τα κατάφερε παρά τις μεγάλες δυσκολίες και ιδιαίτερα της 2ετούς θητείας. Γιατί λειτούργησε, με επαγγελματισμό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με αρραγή ενότητα και ομοψυχία, με συγκεκριμένη στρατηγική , με ‘όραμα και προοπτική, με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση σε κάθε περίπτωση, χωρίς εκπτώσεις και υπερβολές.

Ο κατάλογος όσων έγιναν είναι μακρύς, αλλά και αυτών που απομένει να γίνουν. ?λλωστε η Αστυνομία εξελίσσεται δυναμικά σε αντιστοίχηση με την κοινωνία και μόνο έτσι δικαιώνεται στις προσδοκίες της και καταξιώνεται στη συνείδηση του λαού.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι την τελευταία διετία, η Ελληνική Αστυνομία , αντιμετώπισε με επιτυχία μείζονος σπουδαιότητας ζητήματα. Όπως ήταν:

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύγκριτα μεγαλύτερου μεγέθους συγκεντρώσεων – συναθροίσεων έτη 2006-2007 σε σχέση με άλλες περιόδους, δυστυχώς με διάθεση πολλών και χρήσιμων αστυνομικών δυνάμεων στην καθημερινότητα του πολίτη.
Η εξασφάλιση περιβάλλοντος απόλυτης ασφάλειας κατά τη διεξαγωγή του τελικού CHAMPIONS LEAGUE ΚΑΙ ΤΟΥ FINAL FOUR στη χώρα μας και δικαίως χαρακτηρίστηκε το πρώτο ως μικρή Ολυμπιάδα με διαφορετική σύνθεση κ.λπ. γνωρίσματα.
Η τήρηση σε απόλυτο βαθμό της τάξης κατά την περίοδο των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.
Η συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και η προστασία των πυρόπληκτων περιοχών με ειδικά σχέδια δράσης μέχρι και σήμερα.
Ο περιορισμός της αθλητικής βίας κατά τη διάρκεια της αθλητικής περιόδου που διανύσαμε, ως αποτέλεσμα της συνδυασμένης εφαρμογής ειδικών μέτρων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της επιχείρησης ευρείας κλίμακας στην Κρήτη με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα,, η οποία δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η κορυφαία επιχείρηση σε θέματα Δημόσιας Ασφάλειας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Στις επιτυχίες αυτές πρέπει να προστεθούν οι συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών και εξαρθρώσεις οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, οι οποίοι αποτελούσαν σοβαρές εκκρεμότητες του Σώματος, επί σειρά ετών, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Σώματος υλοποιείται ευρύτατο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα:

Εξελίσσεται ομαλά η βήμα-βήμα αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Σώματος σε όλη τη χώρα.
Αναπτύσσεται ευρείας κλίμακας κτιριολογικό πρόγραμμα με τη στέγαση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα από το νόμο περί ΣΔΙΤ.
Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού, μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Σώματος.
Εφαρμόζονται ολοκληρωμένα συστήματα αστυνόμευσης του οδικού δικτύου και ιδρύονται νέα Τμήματ6α Αυτοκινητοδρόμων.
Θωρακίζεται ο νησιωτικός μεθοριακός άξονας της χώρας από την είσοδο λαθρομεταναστών με την επικείμενη ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και ενισχύονται οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης των χερσαίων συνόρων μας στον Έβρο.
Υλοποιούνται μεγάλα έργα πληροφορικής, όπως το Police on line και διευρύνεται η διασύνδεση του δικτύου πληροφορικής με τα αντίστοιχα άλλων Υπουργείων και ξένων Οργανισμών και ιδρύονται διϋπηρεσιακά νέα Κέντρα Επιχειρήσεων – Στρατηγεία στις πρωτεύουσες των Περιφερειών της Χώρας εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα τα εγκληματολογικά εργαστήριά μας.
Αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα παρά τις εγγενείς αδυναμίες μια διευρυμένη πολιτική ασφάλεια και ενισχύεται η αστυνομική συνεργασία σε διμερές περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ειδική μνεία θα κάνω στην επίλυση πολλών χρονίων και δίκαιων οικονομικών, μισθολογικών και κλαδικών αιτημάτων του προσωπικού (23 περίπου), με ειδική ευαισθησία για τους αποστράτους μας καθώς και για τους αναξιοπαθούντες συναδέλφους και αυτούς που έπαθαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

Μια σειρά άλλων θεσμικών μέτρων, όπως η «ομογενοποίηση και το βαθμολόγιο», το ΠΟΚΕΑ, το ανεξάρτητο και αυτόνομο Α.Ε.Α΄, η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, του Κώδικα Μεταθέσεων κλπ έχουν ήδη επεξεργασθεί και απομένει η προώθησή τους για νομοθετική ρύθμιση.

Για να μη μακρυγορήσω, θέλω απ’ αυτή τη θέση, αποχωρώντας από το Σώμα, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα:

Τον Πρωθυπουργό της Χώρας Κώστα Καραμανλή, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου με την επιλογή μου από ΚΥΣΕΑ και τα μέλη αυτού στην ύψιστη βαθμίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τον Υπουργό του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ενοποιημένου πλέον Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εσωτερικών καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο και Υφυπουργό Ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη για την συνεργασία και την υποστήριξή τους στο έργο μου.
Τα πολιτικά κόμματα που μου στάθηκαν αρωγοί όσες φορές ζήτησα τη συνδρομή τους για τους για τον καλύτερο χειρισμό θεμάτων ευρύτερου χαρακτήρα με στόχο την αποκλιμάκωση και κατευνασμό σε περίοδο έντασης.
Τους θεσμικούς παράγοντες, αρχές, φορείς Οργανισμούς Ομοσπονδίες και Ενώσεις για την συνεργασία μεταξύ μας, τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές και κυρίως τον Πρόεδρο και ανώτατο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συμβουλίου του Κράτους , τον Επίτροπο των διοικητικών Δικαστηρίων καθώς επίσης και τις Ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Ε.Υ.Π.
Τον Ελληνικό Λαό για την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Αστυνομία και στο πρόσωπό μου.
Τους άξιους συνεργάτες μου κυρίως τον μέχρι τώρα Υπαρχηγό του Σώματος Στρατηγό, φίλο και συμμαθητή μου ΣΥΡΟ Στέλιο , όλους τους Αντιστράτηγους , τους Επιτελείς και όλο το προσωπικό του Σώματος για το οποίο αισθάνομαι διπλά την τιμή που υπήρξα Αρχηγός του. Γιατί η πορεία μας ήταν κοινή και το αποτέλεσμα προϊόν συλλογικής δουλειάς.
Τη σύζυγό μου και τα δύο μου παιδιά Σπύρο και Ζωή που με συμπαραστάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και τους γονείς μου που με την αγάπη, τη σωστή ανατροφή και την ευλογία τους, έφτασα ως εδώ.

Αποτίω φόρο τιμής σ’ αυτούς που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος για να μείνουν για πάντα ως απαράμιλλο παράδειγμα αυτοθυσίας και προσήλωσης στην προάσπιση αξιών και ιδανικών.
Εκφράζω τη χαρά μου που ο Αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, στενός συνεργάτης μου, και μέχρι τώρα Επιτελάρχης ,καταξιωμένος Αξιωματικός, ισχυρή προσωπικότητα, με πλούσια εμπειρία και μεγάλες ικανότητες , αναλαμβάνει την ηγεσία του Σώματος.

Αρχηγέ, Βασίλη, ο πήχης είναι ήδη ψηλά. Είμαι βέβαιος ότι με σκληρή και επίμονη προσπάθεια που θα καταβάλεις με τους επιτελείς σου και το προσωπικό που θα εμπνεύσεις, θα τον τοποθετήσετε ψηλότερα.

Η πορεία του Σώματος είναι και θα παραμείνει ανοδική. Έχεις συμπαραστάτη και οδηγό την άξια Πολιτική Ηγεσία της Χώρας και του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και την πλήρη υποστήριξη όλου του αστυνομικού Σώματος.

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο βαρύ έργο σου, υγεία και καλή τύχη.

Σας ευχαριστώ όλους.