Δημοσχάκης Αναστάσιος

16-04-2007:Δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της έναρξης της Διημερίδας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν εκπονήσει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο και μάλιστα το επιμελούνται οι Αξιωματικοί οι οποίοι σχεδίασαν την Ολυμπιάδα. Με αυτόν τον τρόπο το Ολυμπιακό κεκτημένο μεταφέρεται σε όλες τις Υπηρεσίες της χώρας που εμπλέκονται στο αντικείμενο για το οποίο σήμερα είμαστε εδώ, καθώς επίσης και στις 21 χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το διασυνοριακό πρόγραμμα καθώς επίσης και στους 5 Οργανισμούς που συμμετέχουν σε διεθνές επίπεδο.

Ήδη η προσπάθειά μας αυτή, η καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco FRATTINI.
Χρηματοδοτείται αυτή η προσπάθειά μας, επίσης χρηματοδοτείται και από το Υπουργείο Εξωτερικών όπως προείπε ο κ. Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και επίσης επιχορηγούν την προσπάθειά μας αυτή η Αγροτική Τράπεζα καθώς επίσης και το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ήδη η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, αλλά και λοιπών συναρμοδίων Υπουργών της Χώρας, καθώς επίσης και με την παρουσία του κ. Franco FRATTINI του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έγιναν όλες οι ενέργειες, όλες οι συνεργασίες με τους εκπροσώπους των λοιπών συναρμοδίων φορέων Υπουργείων και Αρχών. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται η τρίτη φάση στην πόλη της Κομοτηνής και απομένουν άλλες τρεις φάσεις και μάλιστα η επόμενη η οποία θα είναι σε διασυνοριακό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί σε πόλη της Βορείου Ελλάδος.

Ελπίζουμε και φιλοδοξούμε, το σχέδιο “ΙΛΑΕΙΡΑ” , το οποίο θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όλες τις υπηρεσίες της εφαρμογής του Νόμου για όλες τις Αστυνομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο, για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ένα πάρα πολύ καλό χρήσιμο εργαλείο και ταυτόχρονα όμως και για τις μικτές αρχές, διότι το πρόβλημα της αντιμετώπισης της εκμετάλλευσης, της εμπορίας ανθρώπου δεν είναι μόνο αστυνομικό, είναι σύνθετο και έτσι το αντιμετωπίζουμε.

Ο στόχος μας είναι το έγκλημα της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπου, που σήμερα είναι υψηλού κέρδους και χαμηλού ρίσκου για τους διακινητές, να συντελέσουμε σε ένα βαθμό ώστε, να καταστεί σε υψηλού ρίσκου έγκλημα και χαμηλού κέρδους για τους διακινητές.

Το σχέδιο μας είναι πράγματι φιλόδοξο, έχει γίνει όμως αποδεκτό και έχει αγκαλιαστεί από όλες της Ελληνικές Αρχές και Υπηρεσίες, αλλά και εκπροσώπους των φορέων. Ταυτόχρονα όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και τον ομιλούντα, να παρουσιάσουμε πλέον το σχέδιο αυτό στη Commission και θέλουμε και στοχεύουμε ότι όταν θα μιλάμε για antitrafficking θα εννοούμε το “ΙΛΑΕΙΡΑ” και όταν θα μιλάμε για το “ΙΛΑΕΙΡΑ” όλοι θα έχουν σαν στόχο το antitrafficking. Με αυτές τις γενικές σκέψεις σας ευχαριστώ.

Ερώτηση Δημ/φου
Τι περιλαμβάνει το σενάριο κ. Αρχηγέ;

ΑΡΧΗΓΟΣ. Τα σενάρια είναι παρά πολλά. Αυτό θα είναι ένα σχέδιο το οποίο θα είναι οδηγός για όλες τις αστυνομικές αρχές, για όλες τις αρχές επιβολής του Νόμου, αλλά και για όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται το αντικείμενο αυτό. Αλλά ταυτόχρονα όμως θα είναι και χρήσιμο και για τις μικτές αστυνομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και τις συναρμόδιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο.

Ερώτηση Δημ/φου
Αυτά τα αποτελέσματα πότε θα τα δούμε από την εφαρμογή τους σχεδίου;

ΑΡΧΗΓΟΣ. Ήδη τα αποτελέσματα φαίνονται, σε ότι αφορά την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα έχει κάνει σοβαρά βήματα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε ιδρύσει αμιγείς υπηρεσίες antitrafficking σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δημιουργήσει Υποδιεύθυνση Αντιμέτωπης Οργανωμένου Εγκλήματος στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε όμως ταυτόχρονα ιδρύσει και άλλες 14 ομάδες antitrafficking σε μεγάλες πόλεις που παρουσιάζουν αντικείμενο. Θα ήθελα όμως να πω και να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα δεν έχει σοβαρό πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να προετοιμάζουμε όλες τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ερώτηση Δημ/φου
Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο ανακόπτει την πορεία του trafficking, μέσα από αυτό το σχέδιο, τι είναι αυτό ακριβώς που ….

ΑΡΧΗΓΟΣ. Η διαυπηρεσιακή συνεργασία. Δεν υπάρχει πλέον αυτός ο μονόδρομος για την αστυνομία που ακολουθούσε μέχρι τώρα. Βλέπετε κοντά μας είναι ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. ΚΙΡΙΤΖΑΚΗΣ, είναι Εισαγγελείς, είναι οι εκπρόσωποι των συναρμοδίων Υπουργείων, φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αντιλαμβάνεστε ότι όλοι μέσα από αυτή τη διαδικασία, τη διυπηρεσιακή, προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτό το σχέδιο ώστε ο καθένας σε κάθε πρόβλημα να ξέρει το τι θα κάνει και πως θα το κάνει. Αυτό είναι δηλαδή, όταν εγώ μιλάω για ένα σχέδιο-χρήσιμο εργαλείο για όλες τις υπηρεσίες.

Ερώτηση Δημ-φου
Αρχηγέ τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης διευκολύνουν τους διακινητές ή εσάς που προσπαθείτε να καταστείλετε το φαινόμενο της διακίνησης. Τα ανοιχτά σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι νέες χώρες που μπαίνουν, που ταξιδεύουμε και εμείς και τα εμπορεύματα πλέον πιο εύκολα, είναι υπέρ των διακινητών ή υπέρ ημών;

Όχι, φυσικά υπέρ των αστυνομικών αρχών, και όχι μόνο των αστυνομικών αρχών αλλά και των λοιπών αρχών, που πλέον υπάρχει μια συνεργασία στενότατη. Ίσα-ίσα κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται από μια χώρα κλειστή. Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κοινωνίες διαμπερείς, ανοικτές και μέσα από αυτή τη συνεργασία όλοι μας αντιμετωπίζουμε από κοινού το κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Κανένα πρόβλημα και μάλιστα όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα με τις διεθνείς του διαστάσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον έναν. Πρέπει όλη η διεθνής κοινότητα με τις υπηρεσίες της να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.