Δημοσχάκης Αναστάσιος

16-04-2007:Χαιρετισμός του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στην `εναρξη της Διημερίδας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΑΣΚΗΣΗΕΠΙΧΑΡΤΟΥ
ANTI-TRAFFICKING «ΙΛΑΕΙΡΑ»
[KOMOTHNH 16&17-04-2007]

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ

· Αγιε Πρωτοσύγκελε, Εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής,
· Κύριε Υφυπουργέ Εξωτερικών,
· Κυρία Βουλευτά,
· Σοφολογιώτατε,
· Κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως,
· Κύριε Αντιπρόεδρε του Αρείου Πάγου,
· Κύριε Πρόεδρε Εφετών Θράκης,
· Κύριε Εισαγγελέα Εφετών Θράκης,
· Κύριε Δήμαρχε της πόλης,
· Κύριοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι του Νομού Ροδόπης,
· Κύριοι Εκπρόσωποι Δικαστικών – Εισαγγελικών Αρχών
· Κύριοι Εκπρόσωποι Στρατιωτικών – Αστυνομικών – Πυροσβεστικών και Λιμενικών Αρχών,
· Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι, Υπουργείων, Υπηρεσιών, Φορέων, Μ.Κ.Ο., που συμμετέχετε ως «Παρατηρητές» και «Παίκτες».

Σας καλωσορίζω στη διημερίδα – επιχειρησιακή άσκηση, για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, υπό την κωδική ονομασία «ΙΛΑΕΙΡΑ» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην πόλη της Κομοτηνής, σε διυπηρεσιακό-εθνικό επίπεδο.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τις εκλεκτές προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας που μας τιμούν με την παρουσία τους και μας φιλοξενούν στην πόλη της Κομοτηνής.

Για το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων αποτελεί βασική προτεραιότητα και ως τέτοια έχει τεθεί στην Πολιτική Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας έτους 2007. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε την άσκηση αυτή, ενώ παράλληλα έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, ευελπιστώντας καλύτερα επιχειρησιακά αποτελέσματα στην πράξη.

Επισημαίνω το διυπηρεσιακό χαρακτήρα της άσκησης και γενικότερα του όλου σχεδιασμού ΙΛΑΕΙΡΑ.

Το ζήτημα δεν είναι ΜΟΝΟ αστυνομικό και σ’ αυτό είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι.

Η συμμετοχή σας στην εκπόνηση και στη δοκιμασία του σχεδίου και η πολυεπίπεδη συνεργασία Αρχών, Φορέων και Μ.Κ.Ο. σε Εθνικό Επίπεδο, αξιολογείται ως απολύτως επιβεβλημένη για την επίτευξη των στόχων μας.

Παρά το γεγονός ότι ο κάθε Φορέας χωριστά και όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει σημαντική πρόοδο, όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον βήματα και κοινές προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του φαινομένου.

To σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ» επικεντρώνεται κυρίως στα μειονεκτήματα του μηχανισμού καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, τα οποία αναγνωρίζονται ως προβλήματα των διωκτικών Αρχών και λειτουργούν αντίστοιχα ως πλεονεκτήματα ομάδων – δικτύων trafficking.

Μέσω της στόχευσης της εξάλειψης των μειονεκτημάτων σκοπεύουμε στο να καταστήσουμε την Εμπορία Ανθρώπων από έγκλημα χαμηλού ρίσκου και υψηλού κέρδους σε έγκλημα υψηλού ρίσκου και χαμηλού κέρδους για τους διακινητές ανθρώπων.

Με ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο και έναν κοινό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο, που θα «κουμπώνει» με το διασυνοριακό σχέδιο, στοχεύουμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα.

Η προσπάθειά μας είναι συλλογική και κινούμαστε μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ο σχεδιασμός μας ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, που περιλαμβάνει: συνεργασίες, ασκήσεις, εφαρμογή, αποτίμηση και διαρκή επικαιροποίηση.

Έτσι με τον τρόπο αυτό μεταφέρουμε το Ευρωπαϊκό και Ολυμπιακό κεκτημένο μας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε διεθνείς οργανισμούς, με στόχο να δοκιμάσουμε το μοντέλο συντονισμού και αποτελεσματικότερης διασυνοριακής συνεργασίας, ενάντια στο διεθνικό αυτό οργανωμένο έγκλημα.

Όπως γνωρίζετε, οι Αξιωματικοί οι οποίοι σχεδιάζουν όλη την ?σκηση «ΙΛΑΕΙΡΑ», είναι αυτοί οι Αξιωματικοί οι οποίοι σχεδίασαν την Ολυμπιάδα. Με αυτόν τον τρόπο και με έμμεσο τρόπο, αυτό το κεκτημένο το δίνουμε σε όλες τις αστυνομίες της Ν.Α. Ευρώπης, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Το μεταφέρουμε όμως πρώτα – πρώτα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος που λέγεται εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων.

Τελευταία, στις διάφορες διμερείς ή πολυμερείς διεθνείς συναντήσεις μου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στο πρόσφατο ταξίδι μου στις Η.Π.Α., είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την πρωτοβουλία μας αυτή, η οποία ομολογουμένως έτυχε ειδικού ενδιαφέροντος και θετικών σχολίων, γεγονός που αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας μας στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Με την σειρά μου αναμένω τα αποτελέσματα της διημερίδας – άσκησης, τα οποία θα ανακοινώσουμε περί τα τέλη προσεχούς μηνός Μαΐου, κατά τη δεύτερη συνάντηση των εθνικών εμπειρογνωμόνων των χωρών και οργανισμών που συμμετέχουν στο διασυνοριακό σχέδιο.

Απευθύνομαι σε Λειτουργούς, σε εξειδικευμένους, έμπειρους και άκρως ευαισθητοποιημένους εκπροσώπους Φορέων και Οργανισμών και Υπηρεσιών. Η ενεργός συμμετοχή σας εγγυάται την επιτυχία της ?σκησης.

Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας. Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας και είμαι σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα.

Εύχομαι κατά την εδώ παραμονή σας να περάσετε στην πρωτεύουσα της Ροδόπης, στην πρωτεύουσα της Θράκης, όσο το δυνατόν καλύτερα. Σας ευχαριστώ θερμά.

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στον παριστάμενο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος σε μία κουβέντα που είχαμε πριν τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον Franco Frattini, στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Υφυπουργός αυτήν την ιδέα του Υπουργού, αλλά και του ομιλούντος και του κ. Γενικού Γραμματέα, μετά από εισήγηση όλων των επιτελών, αγκάλιασε και χειροκρότησε αυτήν την πρωτοβουλία μας.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε και σήμερα στον Υπουργό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι στη διάθεσή μας. Η συμβολή του σ΄αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, την εθνική αλλά και τη διασυνοριακή, είναι ιδιαίτερα ουσιαστική διότι χρηματοδοτεί, πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λοιπών χορηγών μας, αυτήν την προσπάθεια.

Σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, οργανώσαμε αυτήν τη διημερίδα στην πόλη της Κομοτηνής, τη γενέτειρά του.
Ταυτόχρονα, όμως, στέλνουμε και ένα μήνυμα, ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως δεν εγκαταλείπουν την ύπαιθρο, πάνε προς τον ύπαιθρο.

Στο πρόσωπό του, που εκπροσωπεί το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Αστυνομία, το Ααρχηγείο της Ελληνικής Ααστυνομίας, του απονέμει την τιμητική πλακέτα του Σώματος με το έμβλημά του.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Εκ μέρους όλων των Αξιωματικών, εκ μέρους όλων των αστυνομικών, εκ μέρους όλων των εκπροσώπων των λοιπών φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια και η οποία είμαστε φιλόδοξοι ότι θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα και ότι θα καταστεί το σχέδιο αυτό, ένα σχέδιο, ένα εργαλείο για όλες τις αστυνομικές αρχές της Ν.Α. Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και για όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Σας ευχαριστούμε θερμά και με τις ευχές να είστε εσείς καλά, το Υπουργείο Εξωτερικών, η οικογένειά σας και όλος ο κόσμος ο οποίος είναι κοντά σας.

Σας ευχαριστούμε θερμά.