Δημοσχάκης Αναστάσιος

20-01-2007: Χαιρετισμός του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη βράβευση της Π.Α.Ε. «SKODA ΞΑΝΘΗ»

Κυρίες και Κύριοι

Μετά από πρόταση της Μεικτής Επιτροπής των συναρμόδιων Φορέων (της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Ε.Π.Α.Ε, του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών, της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού) και ύστερα από απόφαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα ΠΟΛΥΔΩΡΑ, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ορφανό, ανακηρύχθηκε για την Ποδοσφαιρική Περίοδο 2005-2006, η ομάδα της SKODA ΞΑΝΘΗΣ ως η ομάδα της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, η οποία επέδειξε υψηλό αθλητικό πνεύμα και αγωνιστικότητα, στα πλαίσια της ευγενούς αθλητικής άμιλλας.

Κύριε Πρόεδρε

Αποδείξατε ότι για την ομάδα της SKODA ΞΑΝΘΗΣ, το ποδόσφαιρο είναι γιορτή. Το αποδείξατε κατά την παρουσία σας στην Α’ Εθνική, αλλά και με την συμμετοχή των εξαίρετων φιλάθλων της ομάδας σας των κατοίκων της ακριτικής Ξάνθης οι οποίοι αναδεικνύουν την ιδέα του αθλητισμού και μας κάνουν υπερήφανους.

Είμαστε σήμερα εδώ για να σας τιμήσουμε και να ευχηθούμε να αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση.
Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες εκδηλώσεων χουλιγκανισμού και βιαιοτήτων μεταξύ συνδέσμων οπαδών διαφόρων ομάδων και συλλόγων. Οι εκτροπές αυτές έφθασαν μέχρι του σημείου του εμπρησμού Γραφείων και αυτοκινήτων, αλλά και σωματικών βλαβών προσώπων.
Το φαινόμενο αυτό – οπωσδήποτε άσχετο με το Φίλαθλο πνεύμα – πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους με σοβαρότητα και ευαισθησία. Ειδικότερα οι Παράγοντες των ομάδων, όχι μόνο να αποδοκιμάσουν τις ενέργειες αυτές αλλά να επιδείξουν διάθεση απομόνωσης των ακραίων στοιχείων και πρωτοβουλίες για περιορισμό των εντάσεων.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτισμένη από την Πολιτεία για τη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών και της αντιμετώπισης του Χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα, αναπτύσσει συγκεκριμένες δράσεις αντιμετώπισης και καταπολέμησης του φαινομένου της αθλητικής βίας .

Στα πλαίσια των δράσεων αυτών, συστήθηκε και λειτουργεί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου.

Συστήθηκαν επίσης, στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, Γραφεία Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, με αρμοδιότητα την αξιολόγηση σχετικά με τον βαθμό επικινδυνότητας, από πλευράς ασφάλειας, για κάθε αθλητική συνάντηση.
Καινοτόμο δράση αποτελεί ο θεσμός του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου ο οποίος στελεχώνεται από 32 αστυνομικούς, καταξιωμένους αθλητές, που υπηρετούν στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Υ.Φ.Α.Α.) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον η συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και όλες τις θεσμικές υπηρεσίες για την θέσπιση μίας δέσμης μέτρων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο προάγει το αθλητικό πνεύμα και παράγει αθλητικό πολιτισμό, όπως αρμόζει στην ελληνική κοινωνία και στα ελληνικά ήθη.

Με αυτές τις δράσεις αλλά και με άλλες τις οποίες σχεδιάζουμε στοχεύουμε να απαντήσουμε δυναμικά στο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα.
Ο απώτερος στόχος μας είναι ο περιορισμός του ρόλου των αστυνομικών στην τήρηση της τάξης στον περιβάλλοντα χώρο των γηπέδων και η ανάληψη της ευθύνης για την ομαλή διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων από τις ίδιες τις Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε.

Κυρίες και Κύριοι

Πιστεύουμε ότι ήλθε η ώρα τα γήπεδα να μετατραπούν σε χώρους πραγματικής έκφρασης του φίλαθλου πνεύματος και στους οποίους όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν απρόσκοπτα. Αναμένουμε την αρωγή τη δική σας ώστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που αμαυρώνουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο και να καταστούν οι αθλητικοί χώροι, χώροι διασκέδασης και αθλητικού ιδεώδους.

Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε στην ομάδα σας πάντα επιτυχίες στα πλαίσια του « ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ».