Δημοσχάκης Αναστάσιος

24-07-2007: Δηλώσεις Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστάσιου Δημοσχάκη στα τοπικά Μ.Μ.Ε. κατά την επίσκεψή του στην Γ.Α.Δ.Π. Δυτικής Ελλάδος.

Στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεων και επιθεωρήσεων που πραγματοποιώ εγώ και οι Αντιστράτηγοι του Αρχηγείου, καθώς επίσης και οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Περιφερειών Χώρας και οι Αστυνομικοί Διευθυντές Νομών της Χώρας, βρίσκομαι στην πόλη της Πάτρας.

Πραγματοποιήθηκε μία ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων Δυτικής Ελλάδος, καθώς επίσης και οι Διοικητές Τμημάτων Τροχαίας, Ασφάλειας και Τάξης. Έγινε μία ανταλλαγή απόψεων, άκουσα τα ερωτήματα όλων των Διοικούντων Αξιωματικών, έδωσα απάντηση σε όλα τα ερωτήματά τους, έδωσα γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες εν όψει της διανυόμενης θερινής περιόδου.

Ταυτόχρονα συναντήθηκα πριν από λίγο με την Ένωση Αξιωματικών Δυτικής Ελλάδος, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων όλων των Αστυνομικών Διευθύνσεων (της Δυτικής Ελλάδος) και με το Προεδρείο των πολιτικών υπαλλήλων. Τους άκουσα όλους με ιδιαίτερη προσοχή.

Θα ήθελα να δηλώσω ότι ως Αρχηγός του Σώματος είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την απόδοση των Υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδος. Οι επιτυχίες οι οποίες έχουν καταγράφει είναι σημαντικές. Απομένει όμως μεγάλη προσπάθεια και επιμονή σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί στα πλαίσια της πολιτικής ασφάλειας και τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Υλοποιούν στο μέτρο που είναι δυνατόν, ξεπερνώντας πολλές φορές και τον εαυτό τους, όλες οι αστυνομικές δυνάμεις αυτά τα οποία έχουν σχεδιαστεί σε κεντρικό επίπεδο και υλοποιούνται από τις περιφερειακές Υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, δήλωσα και δεσμεύτηκα ότι με τις γενικές μεταθέσεις έχουν ενισχυθεί στο μέτρο που ήταν δυνατόν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Με την έξοδο των νέων Αξιωματικών τοποθετήθηκε ένας περιορισμένος αριθμός για μία ανανέωση των στελεχών μας. Ήδη ένας αρκετός αριθμός των νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων τοποθετείται σε μάχιμες Υπηρεσίες, απομένουν οι συμπληρωματικές μεταθέσεις του Σεπτεμβρίου και οπωσδήποτε ένας αριθμός

εξ’ αυτών θα διατεθεί και στις Υπηρεσίες που προείπα, καθώς επίσης και με την έξοδο των νέων Αστυφυλάκων που θα πραγματοποιηθεί το τέλος Οκτωβρίου. Περίπου 1950 Αστυφύλακες εξέρχονται των Σχολών όλης της χώρας και θα αναλάβουν καθήκοντα μάχιμα στις μάχιμες Υπηρεσίες της χώρας και ένας μεγάλος αριθμός θα κατανεμηθεί στις Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Δυτικής Ελλάδος.

Ερώτηση σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις Αστυνομικών στις Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όσους σκέφτονται να αποχωρήσουν από το Σώμα χωρίς να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο προς συνταξιοδότηση: “Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί”. ?λλωστε ζήτησα και τη συνδρομή και των Διοικούντων Αξιωματικών αλλά και την συνδρομή των Προεδρείων με τα οποία συναντήθηκα να τους ενημερώσουν. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προχωρώ και μέσω ημών να ενημερώσω και όλους τους Αστυνομικούς ότι μέσα από τις θεσμικές αλλαγές που επιχειρεί το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και υλοποιεί – νομοθετεί το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, έχουμε ευεργετικές, θεσμικές αλλαγές και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία.

Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε μία περίοδο που πραγματικά αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όμως τα προβλήματα δεν είναι αξεπέραστα. Είναι προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όλες οι ελεύθερες και οι δυτικές κοινωνίες. Θα πρέπει όλοι μας, ο καθένας από τη θέση του, ο καθένας από το βαθμό τον οποίο κατέχει να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το επίπεδο ασφάλειας της χώρας είναι ιδιαίτερα υψηλό παρά τα όσα λέγονται ή ακούγονται.

Ερώτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την νέα δομή του Σώματος την έχει εκπονήσει ο ομιλών, όταν ήμουν στο Κλάδο Διοικητικού και ως Επιτελάρχης. Είναι έτοιμη η νέα δομή για όλη τη χώρα, υλοποιείται όμως η νέα δομή βήμα-βήμα. Ήδη έχει τελειώσει η αναδιάρθρωση στο λεκανοπέδιο Αττικής, τελείωσε στο Νομό Θεσσαλονίκης και αυτή τη στιγμή που μιλάμε αποστέλλεται η εφαρμοστική διαταγή του Π.Δ. που αφορά τη νέα δομή του Σώματος στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους. Τρεις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις μαζί.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι η νέα δομή του Σώματος, της οποίας η φιλοσοφία είναι: Αποκεντρωμένο Αρχηγείο, ενδυναμωμένες Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφερειών, μετεξέλιξη των Αστυνομικών Διευθύνσεων από επιτελικές – οργανικές μονάδες σε ημιεπιχειρησιακές – εποπτικές, κατάργηση μη βιώσιμων μονάδων, ενοποίηση Αστυνομικών Υπηρεσιών, ώστε να είναι απόλυτα βιώσιμες και αποτελεσματικές στο τοπικό επίπεδο που λειτουργούν.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η οργανική δύναμη σε ένα ποσοστό περίπου της τάξεως του 9 με 10% σε όλη τη χώρα. Απαραίτητο στοιχείο είναι η αύξηση των οργανικών δυνάμεων διότι έτσι μπορεί κανείς να πετύχει την κάλυψη αυτών. Ήδη στην Θεσσαλονίκη αυξήσαμε τις οργανικές θέσεις κατά 440, στην Αττική σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό, στα νησιά το ίδιο, φτάνουμε στις 400 οργανικές θέσεις και η κατανομή αυτών θα γίνει αναλογικά και ισομερώς σε όλες τις Υπηρεσίες, οι οποίες θα λειτουργήσουν από εδώ και πέρα στις τρεις Περιφέρειες που προείπα. Προβλέπεται επίσης σε κάθε πρωτεύουσα Νομού να ιδρυθεί Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και στους κόλπους των Υποδιευθύνσεων τμήματα δίωξης ναρκωτικών σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας.

Αυτή είναι η φιλοσοφία της νέας δομής, είναι απόλυτα ρεαλιστική. Δεν θέλω να υποστεί το Σώμα κραδασμό, διότι ο κραδασμός ενδεχομένως να επηρεάσει τη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και δεν θέλουμε εμείς να είμαστε το πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών. Αντιθέτως, να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα οποία αναφύονται κατά περίπτωση.

Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι το σύστημα αστυνόμευσης της χώρας είναι παράλληλο και επάλληλο. Και όταν λέμε παράλληλο και επάλληλο τι εννοούμε: “μπορεί ένας Διοικητής ενός περιφερειακού τμήματος με μειωμένη οργανική δύναμη και υπάρχουσα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, να μπορεί όμως να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα των πολιτών” .

Από εκεί και πέρα είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής του Νομού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα σε κάθε πρόβλημα σοβαρό, το οποίο δεν έχει το χαρακτήρα της καθημερινότητας, να μετακινήσει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει μία κατάσταση. Το ίδιο όμως είναι και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας, ο Στρατηγός, αν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ένας Νομός μπορεί να μετακινήσει τις δυνάμεις του, ώστε να καλύψει και να αντιμετωπίσει μία κατάσταση γενικότερη. Και μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε εφαρμόσει μία τακτική σε σοβαρά γεγονότα τάξεως και ασφάλειας.

Ενισχύεται η ύπαιθρος, η περιφέρεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες στο λεκανοπέδιο Αττικής σε ότι αφορά τη Νότιο Ελλάδα και αντίστοιχα με τις Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα. Και θα σας θυμίσω το 5πλό έγκλημα που είχαμε στη περιοχή της Ακαρνανίας. Είδατε ο Αντιστράτηγος, ο Επιτελάρχης και ο τότε Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου

Ελλάδος ήταν με το κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής μαζί και με κλιμάκιο της Δ.Ε.Ε.

Θέλω να πω ότι κανένας στο δρόμο δεν είναι μόνος του.

Ερώτηση σχετικά με δηλώσεις τοπικών συνδικαλιστών, σύμφωνα με τις οποίες το 1995 στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας υπηρετούσαν 1200 Αστυνομικοί ενώ σήμερα 800.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν κανείς έχει μία πίτα την κατανέμει ισομερώς, ισοβαρώς και ανάλογα με τα προβλήματα κάθε περιοχής. Όμως μην ξεχνάμε ότι το 1995 ήταν πολύ κοντά στην ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας. Και εκείνη την εποχή υπήρξε πράγματι μία συσσώρευση δυνάμεων στην πόλη της Πάτρας. Αλλά σας είπα προηγουμένως ότι τότε αντιμετωπίζονταν προβλήματα στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί με τα μέσα. Η κοινωνία μας είναι διαμπερής. Είναι ανοιχτή. Και γι’ αυτό έχουμε το σύστημα αστυνόμευσης το παράλληλο και το επάλληλο. Σας υπενθυμίζω τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Θυμάστε εδώ πόσες δυνάμεις είχαμε μετακινήσει από το λεκανοπέδιο Αττικής και από την Θεσσαλονίκη; Μην ξεχνάτε ότι τον ?ρη τον συνοδεύσαμε μέχρι εδώ. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε η Δυτική Ελλάδα. Το Αρχηγείο ήταν πάντα κοντά σε αυτές τις Υπηρεσίες. Εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε με πνεύμα οικονομίας διότι έτσι επιβάλλεται να κάνουμε. Αλλά βλέπετε πολλές φορές μετακινούμε και δυνάμεις, είχαμε την τελευταία φορά την εξέγερση των φυλακών.

Ο Υπαρχηγός του Σώματος με δυνάμεις της Τάξεως αλλά και ομάδες της Ε.Κ.Α.Μ. βρέθηκε μέσα σε σύντομο χρόνο στην Πάτρα προκειμένου να συνδράμει με την παρουσία του και με την καθοδήγησή του τις τοπικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Στρατηγό και τον Αστυνομικό Διευθυντή και τα λοιπά στελέχη μας. Δεν ανησυχώ. Αυτή είναι η Αστυνομία. Η Αστυνομία του μέλλοντος θα είναι και αερομεταφερόμενη. Σήμερα η Αστυνομία έχει πέντε ελικόπτερα. Ο στόχος μας είναι αυτά να τα αυξήσουμε και θα φτάσουμε στο σημείο να μετακινήσουμε δυνάμεις με ελικόπτερα για να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση τοπικού ενδιαφέροντος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις τοπικές Αστυνομίες.

Αυτή είναι η Αστυνομία του μέλλοντος, δεν είναι η Αστυνομία των τοπικών δυνάμεων και ότι με αυτές αντιμετωπίζω.

Ερώτηση σχετικά με την αναστάτωση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας με αφορμή και την πρόσφατη αυτοκτονία Αστυνομικού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν βλέπω αναστάτωση στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και δεν εισπράττω αυτή τη διαπίστωση την οποία εσείς υπογραμμίζετε. Για την Αστυνομία της Αχαΐας έχει κλείσει το κεφάλαιο αυτό, έχει σχηματισθεί δικογραφία, γνωρίζετε όλοι σας το αποτέλεσμα, η σχετική δικογραφία και η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο χρονικός ορίζοντας θα είναι ίδιος για όλη την Ελλάδα. Θα είναι τα προσεχή 4-5 χρόνια. Βήμα-βήμα, περιφέρεια-περιφέρεια θα προχωρήσουμε μετά τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.

Θα ξεκινήσουμε με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προχωρούμε στην Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και πάμε προς τα κάτω. Εκεί που υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, θα προχωρήσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε υποδομές και μάλιστα μία δομή εάν δεν έχουμε τους πόρους, τις κτιριακές υποδομές, τα οχήματα, τα υλικά. Όλα αυτά έχουν οικονομικές συνέπειες.

Οι σύγχρονες Αστυνομίες της Ευρώπης που πραγματικά σε πολλές χώρες επιχειρούν την αναδιάρθρωση, προχωρούν με τον ίδιο τρόπο. Διότι το να δημιουργήσουμε τη νέα δομή του Σώματος με έναν νόμο για μας είναι εύκολο. Το θέμα είναι να το υλοποιήσουμε ικανοποιητικά, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Είναι αποτέλεσμα σκέψης, προτάσεων όλων των εμπλεκομένων στην διαδικασία της αστυνόμευσης. Μηδέ εξαιρουμένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της νομαρχιακής και όχι μόνο.

Ερώτηση σχετικά με το ανεξιχνίαστο έγκλημα κατά της οικογένειας Ζουμπατλή στο Λόγγο Αιγίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι είναι το μοναδικό (ανεξιχνίαστο έγκλημα) το οποίο αυτή τη στιγμή είναι υπό εξιχνίαση. Όταν ήρθε ο Στρατηγός εδώ στην περιφέρειά σας τον κάλεσα στο γραφείο μου επειδή έχει μεγάλη εμπειρία πάνω στα θέματα ασφάλειας, στα θέματα τάξεως και ζήτησα κάποιες εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες είχε από το παρελθόν η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία.

Ένα από τα εξεταζόμενα, αδιερεύνητα εγκλήματα ήταν και αυτό το οποίο προείπατε. Πριν από καιρό υποβλήθηκε η σχετική δικογραφία στον Εισαγγελέα χωρίς όμως να κλείνει ο φάκελος για την Αστυνομία. Μάλιστα δεν κλείνει ο φάκελος για καμία Υπηρεσία Ασφαλείας.

Όπως έχετε παρατηρήσει εγκλήματα τα οποία συνέβησαν πριν από πέντε χρόνια, πριν από δέκα χρόνια σε όλη τη χώρα εξιχνιάζονται. Σήμερα είχαμε δύο σημαντικές επιτυχίες στην Ασφάλεια Αττικής τις οποίες θα πληροφορηθείτε. Πρόκειται για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος στυγερού σε βάρος μιας γριούλας στο Θριάσειο πεδίο αλλά και την σύλληψη ενός νεαρού, ο οποίος πραγματικά ήταν η μεγαλύτερη απειλή και δημιουργούσε ανησυχία στις γυναίκες της Αθήνας, ο γνωστός «κατσαβιδάκιας», ο οποίος έμπαινε μέσα στις οικογένειες, μέσα στα νοικοκυριά. Συνελήφθησαν και παραδίδονται στη Δικαιοσύνη. Καμία υπόθεση δεν ξεχνάμε, όλες επικαιροποιούνται και όλες δουλεύονται. Εκείνο που θέλω να πω εγώ είναι ότι δουλεύουμε με μεθοδικό και οργανωμένο τρόπο, με επιστημονικό τρόπο και από εκεί και πέρα είμαστε αισιόδοξοι. Όταν κανείς επιχειρεί και όταν κανείς συνεργάζεται να έχει και θετικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα στο τέλος να κλείσω ότι ενεθάρρυνα όλους τους Αξιωματικούς να συντελέσουν με τις δυνάμεις τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους στην ανάπτυξη του τουρισμού της Δυτικής Ελλάδος, παρέχοντας ένα επίπεδο ασφάλειας σε όλη την περιφέρεια. Ταυτόχρονα δε να συνδράμουν με κάθε δύναμη το Πυροσβεστικό Σώμα που αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πυρκαγιών. Είμαστε κοντά στο Πυροσβεστικό Σώμα, είμαστε ο δεύτερος οργανισμός που έχει προσφορά αλλά και συμμετοχή σε ότι αφορά την ελεύθερη πρόσβαση, σε ότι αφορά την εκτροπή της κυκλοφορίας, όπου επιβάλλεται και σε ότι αφορά την περιπολία μέσα σε δάση, σε αλσύλλια αλλά ταυτόχρονα και την εκκένωση οικισμών όπου απαιτείται προκειμένου να περάσει αυτό το πρόβλημα χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και τις οικογένειες.

Έδωσα την εντολή στους Στρατηγούς, στους Αστυνομικούς Διευθυντές και τους Διοικούντες Αξιωματικούς που έχουν την ανησυχία και την επιμέλεια να εξευρεθούν κατάλληλα κτίρια, προκειμένου να στεγαστούν οι Υπηρεσίες μας. Κτίρια στα οποία ο πολίτης να νιώθει άνετα την ώρα που προσεγγίζει για εξυπηρέτηση στις Υπηρεσίες μας αλλά και κτίρια που θα προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό.

Ζήτησα επίσης τα κτίρια να μην είναι μέσα στα κέντρα των πόλεων των πρωτευουσών και των κωμοπόλεων αλλά περιμετρικά αυτών διότι έτσι μπορούμε να πετύχουμε την απελευθέρωση των κέντρων της πόλης από τα κυκλοφοριακά προβλήματα και όχι μόνο και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε με την λειτουργία μας και την περιφερειακή ανάπτυξη των πόλεων των πρωτευουσών και των κωμοπόλεων της Δυτικής Ελλάδος.

Ερώτηση σχετικά με την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου Αχαΐας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Αστυνομικό Μέγαρο της Αχαΐας προχωρεί με τις διαδικασίες που προβλέπεται, εντάσσεται και αυτό στη γενικότερη πολιτική σε ότι αφορά τις κτιριακές μας υποδομές στο νομό Αχαΐας. Ενθαρρύνουμε, συνεργαζόμεθα με τους τοπικούς φορείς, είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε εξασφαλίσει το ποσόν που απαιτείται. Από εκεί και πέρα είμαστε αισιόδοξοι ότι το Αστυνομικό Μέγαρο που είναι απαραίτητο για την λειτουργία των Υπηρεσιών μας αλλά ταυτόχρονα και να παρέξουμε περιποίηση τιμής στου κατοίκους της Αχαΐας ότι για μας είναι μια προτεραιότητα.

Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι μετά το λεκανοπέδιο Αττικής και την Θεσσαλονίκη προτεραιότητά μας είναι η Δυτική Ελλάδα. Αυτό το δείξαμε, το δείχνουμε και στο μέλλον πάλι θα είμαστε συνεπείς σε αυτήν την πολιτική μας.

Με αυτές τις γενικές σκέψεις σας ευχαριστώ που ήσασταν εδώ σήμερα στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Εκφράζω την εκτίμησή μου και το σεβασμό μου σε όλους του κατοίκους του νομού και τους στέλνω τους πιο θερμούς μου χαιρετισμούς, του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος έχει πραγματικά μια αδυναμία στην Αχαΐα, διότι είναι όπως γνωρίζετε κοντοχωριανός σας. Σας ευχαριστώ.