Δημοσχάκης Αναστάσιος

25-06-2007: Μήνυμα Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η σημερινή Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών, μας δημιουργεί την υποχρέωση να στραφούμε και να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην αντιμετώπιση του σύνθετου, επίκαιρου και οξύτατου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς αυτό δεν περιορίζεται στα στενά όρια κάθε κράτους. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 200 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών διαφόρων μορφών, που όμως έχουν ένα κοινό σημείο, αποτελούν το εισιτήριο για ένα ψεύτικο κόσμο γεμάτο εξαρτήσεις και αδιέξοδα, σε ένα δρόμο που συχνά δεν έχει επιστροφή.

Η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα. Ξεπερνώντας παλιές πρακτικές που στηρίζονταν αποκλειστικά και μόνο στην καταστολή, αναλαμβάνει το ρόλο που της αναλογεί στο πλαίσιο μίας πολυκλαδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Με βασική αρχή ‘τη μηδενική ανοχή’ σε όλες τις περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών, η Ελληνική Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειες της στο πλαίσιο της εφαρμογής του τετραετούς Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά των Ναρκωτικών 2005-2008 και της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας έτους 2007.

Για την Ελληνική Αστυνομία είναι σαφές ότι οι πολιτικές και πρακτικές τις οποίες υιοθετεί και εφαρμόζει πρέπει να έχουν συγχρόνως προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και να αναπτύσσονται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το πεδίο δράσης των διωκτικών αρχών στη μάχη κατά των ναρκωτικών είναι συνδεδεμένο με τη μείωση της προσφοράς, έχει γίνει κοινή αντίληψη τα τελευταία χρόνια ότι μία τέτοια δράση για να είναι αποτελεσματική απαιτείται ταυτόχρονα και μείωση στη ζήτηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που έχουν ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ενημέρωση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των χρηστών.

Η μάχη κατά των ναρκωτικών αποτελεί μία πολυσχιδή και σύνθετη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει παράλληλη και ταυτόχρονη δράση από όλους τους φορείς με συστράτευση του συνόλου της κοινωνίας .

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, έχουμε αναπτύξει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας μέσα από διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ευρύτερα σε διεθνείς οργανισμούς, όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές καταπολέμησης των ναρκωτικών σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η διασυνοριακή και περιφερειακή συνεργασία μας έχει οδηγήσει σε σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες αποτυπώνονται εύγλωττα στις μεγάλες ποσότητες που αρκετά συχνά κατάσχονται, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες πληροφορίες και εφαρμόζοντας σύγχρονες ερευνητικές τεχνικές, όπως οι ελεγχόμενες παραδόσεις. Παράλληλα, προσανατολίζουμε τις έρευνες μας στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης των παρανόμων εσόδων που προέρχονται από την εμπορία ναρκωτικών.

Η Ελληνική Αστυνομία με πρόγραμμα, μεθοδικότητα, επαγγελματισμό και αυστηρή προσήλωση στην αποστολή της επιτυγχάνει καθημερινά σημαντικά κτυπήματα στους αδίστακτους εμπόρους του θανάτου.

Για το σκοπό αυτό οι Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών ενισχύονται διαρκώς με αστυνομικό προσωπικό και σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα και αξιοποιούνται οι δυνατότητες των ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας για την από αέρος αναζήτηση και εντοπισμό φυτειών κάνναβης.

Παράλληλα πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις που αφορούν σε σύγχρονες ερευνητικές πρακτικές για την εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης. Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, στόχος αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Χώρας .

Οι μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες μας δεν θα πρέπει να μας δημιουργήσουν εφησυχασμό και κορεσμό. Όλοι μας πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας υπερβάλλοντας εαυτόν όπου χρειάζεται, για την δημιουργία μίας κοινωνίας χωρίς ναρκωτικά και εξαρτησιογόνες ουσίες και την προστασία του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας από αυτές.

Η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την ολοκλήρωση αυτού του στόχου, μέσα από την κοινή και αποφασιστική συμβολή όλων μας.