Δημοσχάκης Αναστάσιος

26-01-2007:Ομιλία του κ. Aρχηγού στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ)

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ Β
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
26/1/2007

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην σημερινή τελετή αποφοίτησης των Αστυνόμων Β, οι οποίοι έχοντας περατώσει επιτυχώς την εκπαίδευσή τους, προάγονται στον βαθμό του Αστυνόμου Α και είναι έτοιμοι να στελεχώσουν τις Υπηρεσίες και Τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέσεις αυξημένης διοικητικής ευθύνης.

Θέλω να συγχαρώ τον καθένα από εσάς προσωπικά γιατί για την ολοκλήρωση του απαιτούμενου κύκλου σπουδών, αφιερώσατε χρόνο και προσπάθεια ώστε να εμπεδώσετε νέες γνώσεις και νέα μαθησιακά πεδία, τα οποία θα αξιοποιήσετε κατά την συνέχεια της θητείας σας στο Σώμα.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας.

Κυρίες και Κύριοι
Αστυνόμοι A´ ,

Με αφορμή την σημερινή τελετή, θέλω να επισημάνω και να τονίσω, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εκπροσωπούμε έναν θεσμό επιφορτισμένο από την Πολιτεία για τη διασφάλιση της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας και οφείλουμε πάντα να ανταποκρινόμαστε με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην αποστολή μας. Οφείλουμε όχι μόνο να είμαστε αλλά και να επιδιώκουμε, να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, να βελτιώνουμε τις δεξιότητες και γνώσεις μας, ώστε να επιτελούμε την αποστολή μας, με τρόπο που συμβαδίζει με τις εξελίξεις στα θέματα της αρμοδιότητάς μας.

Η Ελληνική Αστυνομία, καλείται πλέον να λειτουργήσει σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον ασφάλειας, άμεσα συνδεδεμένο με τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια. Η μετεξέλιξη της εγκληματικότητας, η διεθνοποίηση της τρομοκρατίας και οι «ασύμμετρες» απειλές, μετέβαλαν ριζικά το περιβάλλον ασφάλειας σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ο κίνδυνος δεν έχει πια σαφές σημείο «προέλευσης» και «προορισμού». Είναι παγκόσμιος και ο αντίκτυπός του αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα.

Στον καταιγισμό των ραγδαίων εξελίξεων που συντελούνται διεθνώς, σε αυτό το νέο περιβάλλον ασφάλειας που διαμορφώνεται, η Ελληνική Αστυνομία, δίνει τη δική της δυναμική απάντηση, με το συνεχή εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των νέων εξελίξεων της τεχνολογίας, με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της και κυρίως με την έμφαση που δίνει στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ως Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της Εκπαίδευσης καθώς πιστεύουμε ότι συνιστά το πρωτογενές κύτταρο μέσα από το οποίο καθορίζεται η ποιότητα των δράσεων και διαμορφώνονται οι επαγγελματικές συνειδήσεις των νέων στελεχών του Σώματος.

Γι’ αυτό στοχεύουμε στην συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας και αναβαθμίζουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που είναι ένα πραγματικό εργοτάξιο θεσμικών αλλαγών.

Η συνεχής αναβάθμιση και βελτίωση της Αστυνομικής Εκπαίδευσης, είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού και εξειδικευμένης μελέτης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση που παρέχεται να είναι εφάμιλλη και καλύτερη των Αστυνομικών Ακαδημιών σε διεθνές επίπεδο.

Κυρίες και Κύριοι
Αστυνόμοι Α΄

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η Ελληνική κοινωνία δικαιούται μία άξια Αστυνομία, μια Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση, μια Αστυνομία σύγχρονη, ευέλικτη, επαγγελματική, αποτελεσματική ανοικτή στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού.

Φεύγοντας σήμερα από εδώ να θυμάστε ότιστο πρόσωπο του καθενός από εσάς η Ελληνική Κοινωνία και Πολιτεία αναγνωρίζει το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Φροντίστε να είστε καθημερινά αντάξιοι της τιμής που αρμόζει σε ένα λειτουργό και εκπρόσωπο του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας με μακρά παράδοση. Ένα Σώμα που αποτελεί Σύνολο Ενιαίο, Οργανωμένο, Στρατιωτικά δομημένο, αυστηρά Ιεραρχημένο και Πειθαρχημένο . Κυρίως όμως ένα Σώμα που έχει ως κέντρο του τον άνθρωπο.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους Καθηγητές, τους Εκπαιδευτές, το προσωπικό του Τμήματος για τις προσπάθειές τους προκειμένου η εκπαίδευσή σας να είναι άρτια και υψηλού Ακαδημαϊκού επιπέδου. Σε σας απομένει να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών, ως ανώτερα στελέχη, ως νέοι διοικητές . –