Δημοσχάκης Αναστάσιος

Επιτέλους… αυτονομία και αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδ/χου! Η πίεση της τοπικής κοινωνίας και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος απέδωσαν καρπούς! Ζητούμενο η… «προίκα» του! – Ομιλία στο Νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας

Για την επόμενη μέρα στο Νοσοκομείο Διδ/χου, μετά την νομοθέτηση της αυτονομίας και αυτοτέλειάς του μίλησε χθες (05/03) στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, περιγράφοντας τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας περιέχει μια σειρά χαριστικών διατάξεων στις οποίες υποκρύπτεται η διάθεση για κομματικές προσλήψεις
  • Το Υπουργείο δημιουργεί έναν νέο δυσκίνητο και γραφειοκρατικό κρατικό οργανισμό χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το κομματικό κράτος στην Υγεία.
  • Οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας, θεσμικών παραγόντων, φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης του τοπικού Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνού μαζί με την πίεση που άσκησε ο ίδιος μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ανάγκασαν την Κυβέρνηση, ύστερα από υποσχέσεις 4 ετών να νομοθετήσει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδ/χου.
  • Η αυτονομία και η αυτοτέλεια του όμως δεν εξασφαλίζει και την εύρυθμη λειτουργία του, καθώς παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Το Υπουργείο οφείλει να δεσμευτεί ότι θα δώσει «προίκα» στο Νοσοκομείο, διαφορετικά «ναρκοθετεί» την ομαλή μετάβασή του στην αυτονομία και αυτοτέλειά του.
  • Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου υπολειτουργεί, δεν δέχεται άλλους ασθενείς με αποτέλεσμα 12 ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται περίπου 200χλμ για να μεταβούν στην Αλεξ/πολη.
  • Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Δικαίων Τριγώνου Ν. Ορεστιάδας, καθώς δεν έχει παιδίατρο, οδοντίατρο, μικροβιολόγο και ακτινολόγο.
  • Γι’ αυτό το λόγο τοπικοί σύλλογοι και φορείς των 17 πονεμένων χωριών του Τριγώνουπραγματοποιούν την Παρασκευή (8/03) συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
  • Οφείλει το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί και να λύσει τα προβλήματα δυσλειτουργίας του βορειότερου Κέντρου Υγείας της χώρας…

Δείτε το video εδώ

Αναλυτικά η ομιλία του:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι δαιδαλώδες, ανοίγει ζητήματα και δεν επιλύει τα βασικά.

Πώς θα βελτιωθεί η παροχή υγείας προς τους πολίτες, κύριε Υπουργέ; Η ταλαιπωρία τους στα δημόσια νοσοκομεία είναι απίστευτη, το ίδιο φυσικά και στα κέντρα υγείας, καθώς και στις υπόλοιπες τοπικές μονάδες όλων των βαθμίδων.

Τι παρατηρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο; Μέσα από τη δική μας ανάγνωση σειρά μόνο χαριστικών διατάξεων, αλλά και προδιάθεση νέων κομματικών προσλήψεων. Αφού χρησιμοποιήσατε το ΚΕΕΛΠΝΟ ως εκτοξευτήρα λάσπης, τώρα χτίζετε μέσω αυτού το κομματικό κράτος στην υγεία, μέσω νέων προσλήψεων που αναμένονται και διορισμών, αλλάζοντας απλώς την ονομασία του, δηλαδή κάνοντας μόνο βαφτίσια, δημιουργώντας έναν δυσκίνητο και γραφειοκρατικό κρατικό οργανισμό.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, αναφέρθηκε διεξοδικά για όλα αυτά τα θέματα.

Θα αναφερθώ σε ένα θέμα, που επί τέσσερα χρόνια και πλέον, αποτελούσε το αγκάθι για τον Έβρο και κυρίως για την περιοχή του Κεντρικού και Βορείου Έβρου. Πλήγωνε όλους τους κατοίκους αυτής της περιοχής. Αυτό αφορά την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Από το 2015 όλοι οι Υπουργοί Υγείας την υποσχέθηκαν, όταν επισκέπτονταν τον Νομό, αλλά δεν το έπραξαν. Πέρασαν τέσσερα και πλέον χρόνια μεγάλων αγώνων. Μεταφέροντας το κλίμα της τοπικής κοινωνίας κατέθεσα επί τέσσερα χρόνια και πλέον τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, τέσσερις γραπτές και τρεις κοινοβουλευτικές αναφορές.

Απόψε είναι ξεχωριστή βραδιά για το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί, διότι με την τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός δίδεται η αυτοτέλεια και η αυτονομία στο τοπικό Νοσοκομείο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Που δεν την έδωσε η κυβέρνησή σας! Δεν μας πιέσατε, εμείς επιλέξαμε να το κάνουμε! Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Καλοδεχούμενη, κύριε Υπουργέ, αυτή η αυτοτέλεια, διότι προέκυψε μετά από αγώνες της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή εκφράζεται από τον τοπικό Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό, από τους τοπικούς δημάρχους, από όλους τους θεσμικούς παράγοντες, από τους πολιτιστικούς συλλόγους και πάνω από όλα από τους κατοίκους, διότι επιδίωκαν την εξασφάλιση του αυτοσεβασμού και της αυτοπροστασίας τους μέσα από την εύρυθμη λειτουργία του τοπικού Νοσοκομείου.

Όμως, κύριε Υπουργέ, απόψε θέλουμε και μία ξεκάθαρη θέση από το δικό σας στόμα. Σε συνέχεια, μάλιστα –και σε ό,τι αφορά τον Αναπληρωτή Υπουργό- σχετικής ερώτησής μου σε ποια βήματα θα προβεί το Υπουργείο, εφόσον εξασφαλιστεί η αυτοτέλεια και η αυτονομία του Νοσοκομείου, που συζητήσαμε εδώ στην Ολομέλεια τον Ιούνιο του 2018, τι ζητήσαμε λόγω της δυσλειτουργίας του Νοσοκομείου;

Είναι γεγονός ότι παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων, παρατηρούνται δυσκολίες σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία του, όπως είναι για παράδειγμα οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, που ήταν και είναι σοβαρές, καθώς επίσης και οι ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ επιπλέον οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού αποδυνάμωσαν και θα αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του Ιδρύματος.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν και τότε, κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ, με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Εσείς όλα τα είδατε ρόδινα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αποψινή αυτοτέλεια και αυτονομία που παραχωρείτε μετά από αγώνες τεσσάρων ετών, θέλουμε να δεσμευτείτε ότι θα δώσετε προίκα σε αυτό το Νοσοκομείο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, διότι έχει λεηλατηθεί και μόνον οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί κράτησαν αυτό όρθιο, όχι εσείς.

Αν δεν το πράξετε αυτό που ζητούμε για την ομαλή μετάβαση στην πλήρη αυτοτέλεια και αυτονομία, τότε πλέον θα σας κατηγορήσουμε ότι ναρκοθετείτε και αυτό το πεδίο, διότι ξέρετε ότι πολύ σύντομα θα αποχωρήσετε από τη διακυβέρνηση της χώρας και θέλετε φεύγοντας να αφήσετε «μαύρη γη».

Επίσης, σας περιγράφω δύο πράγματα για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο αυτό. Στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτος κατέθεσα κοινοβουλευτική αναφορά, γιατί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αδυνατεί να εξυπηρετεί επιπλέον ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι οι νεφροπαθείς του βορείου και κεντρικού Έβρου να μετακινούνται μέρα παρά μέρα περίπου 200 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ώστε να υποβληθούν…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ: Πέντε άτομα είναι!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κανένας, κύριε Καΐσα! Όχι «πέντε»! Οι πέντε εκπροσωπούν οικογένειες!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ: Άστα αυτά τώρα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Μην αρχίσετε τοv διάλογο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Και λυπάμαι πολύ γιατί εσείς, που σας έστειλαν εδώ οι Εβρίτες, συμπεριφέρεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Λυπάμαι πάρα πολύ!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ: Να μην λυπάσαι! Εσείς το κάνατε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Σας παρακαλώ!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Το αποτέλεσμα είναι οι νεφροπαθείς του κεντρικού Έβρου να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, κύριε Υπουργέ.

Θα σας δώσω δύο τηλέφωνα ασθενών και κατοίκων του Ελαφοχωρίου Διδυμοτείχου και των Ριζίων Νέας Ορεστιάδας να σας περιγράψουν την κατάσταση. Πραγματικά, θα λυπηθείτε αυτούς τους ανθρώπους και ταυτόχρονα, όμως, θα νιώσετε -είμαι σίγουρος γιατί έχετε αίσθημα ευθύνης- σοβαρότατη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν δώδεκα ασθενείς στον κεντρικό και στο βόρειο Έβρο.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, πέραν του ότι θα σας δώσω τα τηλέφωνα περιμένουμε και την απάντηση στην ερώτηση την οποίαν έχω καταθέσει πριν από δεκαπέντε μέρες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στο θέμα των κέντρων υγείας που τα έχετε αφήσει στη μοίρα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτές τις ημέρες το Κέντρο Υγείας στα Δίκαια Τριγώνου της Νέας Ορεστιάδας που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση όντας υποστελεχωμένο.

Καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής της Βουλής τη σχετική πρόσκληση-ψήφισμα των τοπικών συλλόγων και φορέων των δεκαεπτά πονεμένων χωριών του Τριγώνου της Νέας Ορεστιάδας. Είναι, κύριε Πρόεδρε, η περιοχή από τον ποταμό Άρδα μέχρι το Ορμένιο, η γεωγραφική περιοχή με τα δεκαεπτά χωριά και με επίκεντρο τα Δίκαια.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα πρόσκληση-ψήφισμα, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, το Κέντρο Υγείας δεν έχει παιδίατρο, δεν έχει οδοντίατρο, δεν έχει μικροβιολόγο και δεν έχει και ακτινολόγο. Εγώ σας ρωτώ, είστε όλοι οικογενειάρχες, δεχόσασταν να μένετε στο Ορμένιο και να απέχετε πενήντα χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα που θα μπορούσατε να βρείτε τον ανάλογο γιατρό; Αν είχατε τα παιδιά σας, θα μένατε εκεί και μάλιστα στο Τριεθνές;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να σας εξηγήσω και να σας ενημερώσω για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων όλων αυτών των ανθρώπων που μένουν στα Δίκαια, διότι το εκεί Κέντρο Υγείας έχει εντατική αρμοδιότητα τα δεκαεπτά χωριά που προείπα. Την Παρασκευή έχουν συγκέντρωση, κύριε συνάδελφε, κύριε Καΐσα, σχεδόν όλα τα χωριά για να διαμαρτυρηθούν για τη δυσλειτουργία του Κέντρου Υγείας των Δικαίων. Είναι το βορειότερο Κέντρο Υγείας της χώρας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι από εξήντα χρονών και πάνω κι όμως έχουν το κουράγιο να διεκδικήσουν.

Και πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι αξίζει τον κόπο να ενσκήψετε και μάλιστα ένας συνάδελφος εδώ της κυβερνητικής πλειοψηφίας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ πολύ. Έχουμε φτάσει στα έντεκα λεπτά. Δεν γίνεται να μιλάτε όλοι οι συνάδελφοι από δέκα λεπτά και πάνω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Αξίζει τον κόπο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Όλα αξίζουν. Όλοι οι συνάδελφοι, αξίζουν αυτά που λένε. Δεν γίνεται να μιλάτε έντεκα λεπτά. Δεν είστε Κοινοβουλευτικοί. Είπαμε να τελειώσουμε στις δώδεκα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Κάνω μία έκκληση τελευταία στον κύριο Υπουργό να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα. Αξίζει τον κόπο, κύριε Υπουργέ, να ασχοληθείτε με το Κέντρο Υγείας των Δικαίων Τριγώνου Νέας Ορεστιάδας, γιατί τα προβλήματα όπως τα περιέγραψα είναι πάρα πολύ σοβαρά και εσείς ως γιατρός αντιλαμβάνεστε ακόμα περισσότερα από αυτά τα οποία περιέγραψα.

Σας ευχαριστώ πολύ”.