Δημοσχάκης Αναστάσιος

Διπλή κοινοβουλευτική ενέργεια αναφορικά με την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας

Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, απευθυνόμενος στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπεύθυνο για το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα σχετικά με την ενίσχυση της Δ.Α. Ορεστιάδας, αντί της αποδυνάμωσής της με την απόσυρση των 150 αποσπασμένων στελεχών της δύναμης της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΑ.

Συγκεκριμένα, ερωτάται ο Υπουργός εάν σκοπεύει να ενισχύσει την Δ.Α. Ορεστιάδας και την Δ.Α. Αλεξανδρούπολης με το κατάλληλο προσωπικό, αλλά και κάθε άλλο τεχνικό μέσο, ώστε οι υπηρετούντες Αστυνομικοί να φέρουν ανεμπόδιστοι σε πέρας τα φυλακτικά τους καθήκοντα, εάν έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες αναδιαμορφώσεις στα επιχειρησιακά σχέδια της Δ.Α. Ορεστιάδας σε σχέση με τα φυλακτικά της καθήκοντα εάν ισχύσει η απόσυρση της δύναμης της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΑ και, τέλος, εάν μελετάται η αποκλειστική απόσπαση Αστυνομικών με συμφέροντα στον Έβρο, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να καταστεί πιο εύκολη η ενίσχυση της εκεί Αστυνομικής δύναμης.

Για το ζήτημα αυτό παράλληλα κατατέθηκε και αναφορά για την κατάθεση επιστολή της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., μεταξύ άλλων αποδεκτών, με την οποία ζητείται η ενίσχυση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή

ΥΠΟΨΗ: Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Τόσκα

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση υπηρεσιών Δ.Α. Ορεστιάδας

Οι δύο Διευθύνσεις Αστυνομίας του Έβρου έχουν αποκλειστικά επιφορτιστεί με την διαχείριση και αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από τα παρέβρια χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία. Ειδικά από το 2012, οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ, η οποία αφορά την ενίσχυση των δύο Δ.Α. με προσωπικό το οποίο αποσπάται εκεί δαπάνη δημοσίου, με κεφάλαια από ειδική δράση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνδυασμό με την κατασκευή του αποτρεπτικού εμποδίου και την συνδρομή τεχνικών και ηλεκτρονικών μέσων, οι ροές από ξηράς είχαν πρακτικά μηδενιστεί.

Σήμερα, με τις μεταναστευτικές ροές σε έξαρση και με την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να τίθεται σε εφαρμογή, παράλληλα με την αποστολή παρατήρησης του ΝΑΤΟ, οι πιέσεις που θα δεχτεί η περιοχή του Έβρου πιθανόν να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Ειδικότερα την αμέσως ερχόμενη περίοδο, όπου ο καλός καιρός των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών μειώνει την στάθμη του ποταμού Έβρου, καθιστώντας την διέλευσή του ευκολότερη.

Ακριβώς με αυτές τις συνθήκες, αντί οι Δ.Α. του Έβρου να ενισχύονται περαιτέρω, έχουμε την αποδέσμευση της δύναμης των 150 αποσπασμένων Αστυνομικών στην Δ.Α. Ορεστιάδας, η οποία επιχειρεί σε μια περιοχή που, λόγω των συνόρων, υπερκαλύπτει σε ανάγκες αστυνόμευσης ακόμα και ολόκληρους Νομούς. Όπως γίνεται σαφές, τα όποια σχέδια της Δ.Α. Ορεστιάδας ανατρέπονται και οι τοποθετημένοι Αστυνομικοί θα πρέπει να επωμιστούν, άδικα, δυσανάλογο φόρτο σε ότι αφορά την ασφάλεια των πολιτών του Έβρου, αλλά και των συνόρων της χώρας!

Σε παλαιότερη ερώτηση είχαμε προτείνει να δρομολογηθούν αποσπάσεις Αστυνομικών με συμφέροντα στον Έβρο, ώστε τουλάχιστον να ελαφρυνθεί ο προϋπολογισμός της επιχείρησης τουλάχιστον από τις δαπάνες Δημοσίου. Το ζήτημα έχει υπάρξει αντικείμενο συζητήσεων με την φυσική και την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ..

Με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα σε μια κρίσιμη καμπή δεν μας συμφέρει να αφήνουμε τους Αστυνομικούς του Έβρου έκθετους και χωρίς ουσιαστική στήριξη μπροστά σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο επανεμφάνισης των μεταναστευτικών ροών στον ποταμό Έβρο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σκοπεύετε να ενισχύσετε την Δ.Α. Ορεστιάδας και την Δ.Α. Αλεξανδρούπολης με το κατάλληλο προσωπικό, αλλά και κάθε άλλο τεχνικό μέσο, ώστε οι υπηρετούντες Αστυνομικοί να φέρουν ανεμπόδιστοι σε πέρας τα φυλακτικά τους καθήκοντα;
  2. Έχετε προβλέψει τις απαραίτητες αναδιαμορφώσεις στα επιχειρησιακά σχέδια της Δ.Α. Ορεστιάδας σε σχέση με τα φυλακτικά της καθήκοντα, εάν δεν προχωρήσετε στην ενίσχυσή της με προσωπικό;
  3. Μελετάτε την αποκλειστική απόσπαση Αστυνομικών με συμφέροντα στον Έβρο, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να καταστεί πιο εύκολη η ενίσχυση της εκεί Αστυνομικής δύναμης;