Δημοσχάκης Αναστάσιος

H εκδήλωση ‘Η Συμφωνία των Πρεσπών & εθνική στρατηγική’, την Κυρ.17/03, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξ/πολης απογείωσε το ενδιαφέρον των παρισταμένων!

Η εσπερίδα με τίτλο ‘Η Συμφωνία των Πρεσπών & εθνική στρατηγική’, με κορυφαίους ομιλητές, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/3 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξ/πολης ενθουσίασε τους παρισταμένους κι ανέβασε το θερμόμετρο της συζήτησης στα ύψη!

Οι τοποθετήσεις των σπουδαίων εισηγητών, όπως του Πρέσβυ ε.τ. Αλ.Μαλλιά, του καθηγητή Χρ.Γιαλλουρίδη, του επ.καθηγητή Σ.Σέρμπου, του στρατηγού ε.α. Αθ.Γαλάνη, του υποστρατήγου- οικονομολόγου Γ.Χατζηθεοφάνους, του πολιτικού αναλυτή Σάκη Μουμτζή και της Μερσίλειας Αναστασιάδου, καθώς και η παρουσία του συγγραφέα και γεωστρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη, διασφάλισαν μια συζήτηση υψηλού επιπέδου.

Στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Αλεξ/πολης η συζήτηση άναψε το ενδιαφέρον του κοινού, που απέδειξε ότι οι Θρακιώτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε εθνικά ζητήματα κι εξαιρετικά ανήσυχοι για τις εξελίξεις.

Απέδειξε επιπλέον ότι η συγκεκριμένη συμφωνία πλήγωσε πολύ τους πολίτες, οι οποίοι αναρωτιούνται για τα κίνητρα, τις συνέπειες κι άλλες …παρενέργειες αυτής της περιπέτειας.

Διατυπώθηκαν διαφορετικές οπτικές του ζητήματος, ωστόσο η κοινή συνισταμένη ήταν η φιλοπατρία, η ανησυχία για το μέλλον και η ανάγκη χάραξης συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής, προκειμένου η Χώρα να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στα Βαλκάνια.

Στην εισήγησή του ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης επιγραμματικά είπε τα εξής:

• Η πρόθυμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε εκ κρυπτώ & χωρίς εθνική συνεννόηση την διχαστική Συμφωνία των Πρεσπών ανταλλάσσοντας την Μακεδονική Γλώσσα και ταυτότητα με την παραμονή της στην εξουσία.

• Η συγκεκριμένη Συμφωνία ανοίγει την όρεξη σε οργανώσεις που διεκδικούν την ύπαρξη τους καπηλευόμενες την ελληνική ιστορία, την στιγμή που το ανώτερο όργανο της ελληνικής δικαιοσύνης, ο Άριος Πάγος, έχει αποφανθεί για την λειτουργία τους.

• Η κυβέρνηση σκόπιμα αμέλησε να στείλει την Συμφωνία, που αποτελεί Διεθνή Σύμβαση, στο έγκυρο Νομικό Τμήμα του ΥΠ.ΕΞ. ενώ οι καταγγελίες περί μυστικών κονδυλίων που διακινήθηκαν στις δυο Χώρες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.

• Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς στο τελευταίο του βιβλίο ως έμπειρος διπλωμάτης εστιάζει στην ‘Αχίλλειο Πτέρνα’ της Συμφωνίας που είναι η γλώσσα και η εθνότητα, υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να εκχωρηθούν.

• Ενώ στο βιβλίο ‘Εθνική Στρατηγική’ του υποστρατήγου-οικονομολόγου Γ.Χατζηθεοφάνους διατυπώνεται η ανάγκη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής με εργαλεία του σύγχρονου management & προτείνοντας μια αναβαθμισμένη έκδοση του ΚΥΣΕΑ.

• Η εθνική συνεννόηση διασφαλίζει την αποφυγή ακραίων και διχαστικών λογικών, ενώ ο καθαρός πολιτικός λόγος είναι το όχημα για μια ενιαία εθνική στρατηγική που θα προστατεύει την Χώρα από περιπέτειες….