Δημοσχάκης Αναστάσιος

Master Plan αποκατάστασης και προόδου από την Ν.Δ. για την Σαμοθράκη – Δηλώσεις στην Δέλτα Τηλεόραση

H σύνταξη ενός Master Plan αποκατάστασης κι ανάπτυξης του νησιού της Σαμοθράκης από ομάδα μελετητών κι επιστημόνων της Ν.Δ , αλλά και η πρόοδος εργασιών του έργου της Λιμνοδεξαμενής στη Σαμοθράκη ήταν το αντικείμενο των δηλώσεων του βουλευτή κι Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ  Αναστασίου Δημοσχάκη στην Δέλτα Τηλεόραση. 

  • Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής βρέθηκε με εντολή του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νησί της Σαμοθράκης προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών και να τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.
  • Ανέδειξε την αναγκαιότητα σύνταξης και υλοποίησης, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, μιας μελέτης αποκατάστασης των υποδομών αλλά και ανάπτυξης και προόδου του νησιού.
  • Η Ν.Δ. προχωρεί με εντολή του Προέδρου στην σύνταξη ενός Master plan, ενός μεγαλεπίβολου έργου, το οποίο θα έχει στόχο την καταγραφή των απαραίτητων ενεργειών για την αποκατάσταση των υποδομών, την πρόληψη των μελλοντικών καταστροφών και την αναπτυξιακή πορεία του νησιού.
  • Ήδη η επιστημονική ομάδα εργασίας έχει καταθέσει ένα προσχέδιο προτάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα έργα τα οποία έχουν αναδειχθεί και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν στην σύνταξη του Master plan. 
  • O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα του νησιού, έχει “υιοθετήσει”  την υπόθεση αποκατάστασης κι ανάπτυξής του και σκοπεύει να έχει ένα έτοιμο σχέδιο, ένα εργαλείο το οποίο θα αξιοποιήσει είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση μελλοντικά.
  • Στην Σαμοθράκη, όσον αφορά το έργο της Λιμνοδεξαμενής, έχει κατασκευαστεί το δίκτυο άρδευσης της καλλιεργήσιμης γης αλλά εκκρεμεί η κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής του Ξηροποτάμου και ο αγωγός που θα διατρέχει την κοίτη του ποταμού.
  • Με Ερώτηση κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει για την πηγή της πρόσθετης χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και η οποία ο υπουργός δέχεται ότι είναι απαραίτητη για την ορθή υλοποίηση του έργου.

 

  • Ωστόσο το υπουργείο δεν διευκρινίζει την πηγή της χρηματοδότησης, ενώ αποδέχεται ότι σε περίπτωση που αυτή δεν διατεθεί και το έργο κατασκευαστεί σύμφωνα με την αρχική μελέτη τότε ο αγωγός θα είναι εκτεθειμένος σε καταστροφές, όπως η πρόσφατη.